Kroppen taler – lær at lytte

Mange mennesker undertrykker ubevidst ubehagelige følelser, som en måde at forsvare sig på – måske du kender du? Måske du et eller andet sted tror, at du ikke kan klare den smerte eller de svære følelser, som vil skylle ind over dig, hvis du gav dem lov.

Men kære dig, selvom du ikke giver dig selv lov til at mærke dine følelser,  selvom du fortrænger dem, så forsvinder de svære følelser ikke af sig selv. 

Faktisk sidder følelserne i kroppen – de lagres – indtil du opdager dem, bliver bevidste om dem, anerkender dem og forløser dem. Hvis denne proces ikke finder sted, så kan de tunge følelser medvirke til stress og sygdomme. Følelserne bliver til spændinger og blokeringer i kroppen, som stjæler din energi.

I mit arbejde som kropsterapeut har jeg arbejdet med utallige mennesker, som ved at lytte til kroppen for første gang bliver fuldt bevidst om fastlåste følelser, der går tredive, fyrre eller halvtreds år tilbage, og som i alle de år har kostet dem modstand, vanskeligheder, stress og sygdom.

For at forløse dine gamle følelser, som bliver ved med at skabe modstand for dig,
skal du først og fremmest blive bevidst om dem og identificere dem.

Det er vigtigt, at du husker på, at følelser ikke er usunde eller sunde i sig selv. De skal alle anderkendes, mærkes og bearbejdes. Hver og en rummer noget konstruktivt og en viden om dig selv. Dér hvor følelsen bliver usund, er når du klynger dig til den for længe, når den sætter sig i kroppen, gror fast og skaber modstand. Derfor skal du lytte, opdage og blive bevidst om, hvad din krop fortæller dig.

En måde du kan skabe bevidsthed om dine følelser er:

  1. Læg dig et behageligt sted, hvor du kan skabe kontakt med et dybt og roligt åndedræt
  2. Kontakt dine følelser ved at vende opmærksomheden indad
  3. Læg mærke til i hvilke dele af kroppen, der sidder tunge følelser, spændinger og smerte
  4. Anbring hænderne på de dele af kroppen, som larmer og træk vejret dybt ind i følelsen (hold i 1-2 minutter)
  5. Læg mærke til hvad følelsen fortæller dig – lyt efter svaret: det kan være ord, billeder eller andet, som giver dig indsigt i oplevelser, personer eller situationer, som har påvirket dig og som nu blokerer 
  6. Skriv alle de indsigter, du har fået ned og tænk over betydningen af dem

Bevidsthed er første step til ændring – Vil du have det på en anden måde så skal du tænke, føle og gøre noget andet.

Kærlige hilsner Pernille Skall