Ren lykke findes ikke

Og hvorfor så det? 

Fordi lykke og smerte følges ad, præcis som solskin og skyer.

Måske du hele dit liv har jagtet lykken, men uden held? Måske du godt ved, at du ikke kan være lykkelig hver dag, men i virkeligheden kæmper du med “bare” at være glad? Din største udfordring i forhold til, at blive glad for livet, er alle dine ubearbejdede ting i baggagen. Disse ting skaber modstand og forhindre din lykke.

Fortiden indhenter dig

Kort sagt slæber du rundt på nogle ting, der forringer din livskvalitet. Du har kæmpet dig igennem, og sikkert klaret dig godt, men du har kæmpet. Pludselig begynder fortiden at indhente dig, og du mærker måske hvor mange smerter og følelser du stadig går rundt med, og at de ting du har oplevet i barndommen, har givet dig nogle ar, som stadig forfølger dig, og som gør at du handler uhensigtsmæssigt og har et negativt livssyn.

Det er så fin en erkendelse at komme til. En bevidsthed omkring dig selv og din livssituation er første skridt på vejen. Og du behøver ikke mange op- og nedture eller svære depressioner for at være mærket af fortiden. Det er vi alle sammen. Er du i tvivl om, hvorvidt din fortid spiller en rolle i dit nuværende liv, behøver du kun at spørge dig selv, om du nogle gange reagerer uhensigtsmæssigt i forskellige situationer. Det vil nemlig være dit gamle trauma eller oplevelse der reaktiveres.

Ar på sjælen

Alle mennesker har ar på sjælen. Nogle dybere end andre, men de er alle med til at gøre os til de mennesker som vi er. Men der er stor forskel på at have ar på sjælen, og så rende rundt med åbne sår, som hele tiden gør ondt. Det er her vi skal ind og se på disse gamle følelser, traumaer og oplevelser. Vi skal heale disse sår og forløse alt det lagret i kroppen og maven med accept og medfølelse. Når vi gør det slipper vi fortiden og baggagen i maven. Med andre ord pakker vi gaven i maven op, og krop og sind vil igen fungere og skabe glæde og lykke. Det at føle lykke og glæde ved livet handler ikke om hvor mange sår du har eller ikke har, men om hvad du vælger at gøre ved dem du har.

Egentlig vil de fleste helst tage de positive briller på og lade fortiden ligge. Det kræver nemlig mod og vilje at tage de gamle skeletter frem og begynde at se på dem og deale med dem. Vi skal ikke dvæle ved fortidens traumer, og på den måde fastholde os, men vi skal forløse dem via kroppen, så de ikke forfølger os gennem hele livet. Vi skal slippe fortiden helt ved at arbejde i underbevisteheden, så den ikke længere styrer os.

Medfølelse

Medfølelse er ret interessant i forbindelse med glæde og lykke. Medfølelses-processen kræver, at du kombinerer det smertelige med det positive. For at være lykkelige er du nødt til at acceptere og mærke det der gør ondt også. Hvis du tænker, at sorg og glæde er hinandens modsætninger kan du nemt komme til at male dig selv op i et dumt hjørne. Accepten af de svære følelser, og medfølelsen i denne proces, vil gøre at du kan være glad selvom livet bliver hårdt. Det bliver muligt at leve livet med mere forståelse, fordomsfrihed og empati både overfor dig selv og andre, hvis du får en større forståelse for din egen psykiske smerte. Så din lykke afhænger af om du kan tåle din smerte. Selv i øjeblikke af intens glæde, vil hele dit følelsesregister typisk være til stede: lykke, glæde, kærlighed, frygt, angst, tristhed.. Dine følelser kommer ikke i rene udgaver!

Kærlige hilsner Pernille Skall